Selam FullWBH Yazılımcıları!
Yeni serimiz Hata & Çözüm Günlüğü’ne hoş geldiniz. Burada “mükemmel kodlarımızı” değil, bizi saatlerce bilgisayar başında saç baş yolduran, sonunda ise “Nasıl yani?” dedirten o meşhur hataları ve çözümlerini paylaşıyoruz.
İlk vakamız, geçtiğimiz hafta bir projemde yaşadığım ve tam 4 saatimi çalan o meşhur “Hayalet Değişiklik” sorunu.
🚩 Hata Nedir?
React ile geliştirdiğim bir projede, CSS ve JS dosyalarında yaptığım güncellemeler tarayıcıda bir türlü görünmüyordu. Kodu siliyorum; sayfa hala aynı. Fonksiyonu değiştiriyorum; eski hali çalışıyor. Hatta dosyayı kökten siliyorum; sayfa hala (nasıl oluyorsa) hatasız açılıyor!
🔍 Denenen Yollar:
-
Tarayıcı önbelleği temizlendi (Hard Refresh).
-
node_modules silindi ve tekrar kuruldu.
-
Başka tarayıcılarda denendi (Sonuç aynı!).
-
Sunucu (Vercel/Netlify) tarafındaki cache’ler temizlendi.
✅ Şaşırtıcı Çözüm:
Sorun ne koddaydı ne de tarayıcıdaydı. Meğer projenin önünde çalışan Service Worker (PWA), eski versiyonu arka planda öyle bir hapsetmiş ki, ben dosyaları dünyadan silsem bile o kullanıcıya “offline-first” mantığıyla eski cache’i sunmaya devam ediyormuş.
Çözüm yolu: sw.js dosyasını manuel olarak unregister etmek ve tarayıcıdaki Application sekmesinden “Clear Storage” yapmak oldu. 4 saatlik stres, 2 saniyelik bir tıklamayla çözüldü.
💬 Şimdi Sıra Sizde! Sizin de “Kodu doğru yazdığıma yemin edebilirim ama çalışmıyor” dediğiniz o anlar oldu mu?
Aşağıda dökün içinizi, hepimiz aynı yollardan geçiyoruz! 👇